Običaji uskršnjeg doba

pripremila:

Martina Kovač, odgajateljica DV Ciciban

Uskrs je najstariji blagdan kršćanstva. Tada kršćani slave uskrsnuće Krista. Skrušene molitve, procesije, postovi, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u «vuzmenoj košari», šaranje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja Hrvata.

Vazam – Uskrs dolazi od riječi vazesti – ponovo uzeti meso. To bi bio odgovor «mesopustu» kada se ostavljalo meso i mrsna hrana. Uskrs udahnjuje i dah proljeća. To je blagdan duhovnog očišćenja, preporoda s kojim je naviješteno novo bujanje života. Uskrsu prethodi četrdesetodnevna priprema: korizma.

Čista srijeda ili Pepelnica je prvi korizmeni dan pa ima naglašeno pokorničko značenje. Taj dan prikladan je za razgovore o odlukama, odricanju, strpljenju. Neka svatko od vas, i odrasli i dijete, toga dana u krugu obitelji/odgojne skupine odluči da će prestati činiti nešto loše ili započeti činiti nešto dobro.

Napravite kalendar korizmenog odricanja i dobrih djela. Kalendar može biti papirni, kartonski, platneni…a sadrži prostor (rubrike) za upisivanje dobrih djela ili za označavanje dana u kojima ste se nečega odrekli. Bitno je da kalendar bude svakoga dana na vidljivom i dostupnome mjestu.

Umjesto kalendara možete napraviti kuću dobrih djela (načinjenu od kartona s izrezanim prozorima i vratima kroz koje se mogu svakodnevno tijekom 40 dana ubacivati papirići sa zabilješkom o dobrom djelu učinjenom toga dana. Što će roditelj zapisati djeca mogu odlučivati za vrijeme zajedničkih druženja.

Kako je korizma vrijeme čistoće, odricanja i reda, takav treba biti i prostor u kojem boravimo. Obično se svi prostori doma čiste, čine se jednostavnima i bez ukrasa tako da dijete uoči promjenu u usporedbi s prethodnim danima i da nasluti da je došlo novo vrijeme. Uputite dijete na posebno značenje čišćenja. Sklonit ćete klaunove sa zidova i maske s polica. S djecom možete čistiti njihove igračke, lutke, pospremiti ladice u kojima su papiri, boje, pribor za slikanje, pospremiti možete i posude u kojima su flomasteri, drvene boje, kocke… Red se može praviti ako se pri pospremanju niže po veličini, boji, namjeni, ako se nešto stavlja jedno u drugo i sl.

Korizmeno vrijeme je vrijeme odricanja ali i milosrđa. Sigurno ćete u svojoj obitelji moći odgovoriti i smisliti kome biste mogli nešto pokloniti ili ga čime razveseliti. Dječji vrtić Ciciban sudjelovao je u humanitarnoj akciji s III. osnovnom školom Bjelovar RADOST USKRSA. Prodavali su se uskršnji ukrasi i pisanice – radovi djece i odgajatelja, u subotu, 31. ožujka 2007. na Korzu, a zarađeni iznos uplaćen je u Zakladu Ane Rukavine.

uskrs_clip_image003Humanitarnoj akciji odazvao se i g. Čleković

U to vrijeme pripovijedajte djeci bajke i priče poput «Trnoružice», «Drvo ima srce», «Noina lađa»… jer govore o odricanju, o dugotrajnom radu, o razlozima za pomoć drugome. Prepričavajte dijelove knjiga o šegrtu Hlapiću, kraljeviću i prosjaku. Razvijat ćete strpljenje kod djece baveći se nekim sadržajem dulje vrijeme, odgađajući sretan kraj priče za kasnije, izdržavanjem neizvjesnosti i napetosti.

U korizmi se preporučuju razgovori o sljedećim temama:

  • bez čega bih mogao/la živjeti, a bez čega bi mi bilo teško živjeti
  • kada nas je nešto jako zaboljelo, ili kada nam je bilo neugodno, kada smo se loše osjećali
  • dobrim i lošim djelima (upitati ih što misle što je dobro/ loše od onoga što ljudi rade).

 Petkom možete povesti razgovor o proteklom tjednu u vrtiću. Neka dijete kaže kako se taj tjedan osjećalo, što mu se najviše sviđalo raditi u vrtiću, što mu se nije svidjelo i sl. Ponedjeljkom razgovarajte o proteklom vikendu.

Nekoliko dana prije Cvjetne nedjelje povedite djecu u šetnju. Kako je Uskrs proljetni blagdan vidjet ćete procvale grane drveća, zazelenjelu travu, cvijeće. Uberite grančice cica-mace, forzicije (žutike) i poljskog cvijeća. U jutro Cvjetne nedjelje odvojite latice i stavite ih u lijepu zdjelu s vodom. Zdjela neka bude velika da dijete ručicama slobodno zahvati vodu s laticama i umije se. Učinite taj ritual Cvjetne nedjelje u domu, uz stol pokriven svečanim stolnjakom (od vlaženja se osigurajte najlonom ispod stolnjaka i pripravite ručnik). Zajedno sa svojim djetetom ili netko od ukućana neka odnese na blagoslov grančice koje ste donijeli sa šetnje prethodnih dana. Blagoslovljene grančice postavite u spužvu za aranžiranje cvijeća na svetkovni stol.

uskrs_clip_image005

Osnovnu ulogu u vjerovanjima i obredima na Cvjetnu nedjelju imalo je upravo zelenilo. Prema nekim narodnim vjerovanjima…

posvećenim grančicama kitili su se domovi radi zaštite od gromova

smatralo se da onaj tko se na Cvjetnicu okiti biljem neće imati glavobolju tijekom godine, a djevojke su to činile iz uvjerenja da će se u nastupajućem razdoblju udati

tko je na Cvjetnu nedjelju jeo vrbove macice smatrao se tu godinu zaštićen od grlobolje

općenito je dobro za zdravlje ako se natašte progutaju tri neprožvakane macice.


!!!Ideja za izradu čestitki!!!

Osušite latice u kojima ste se umivali na Cvjetnu nedjelju, prilijepite ih na karton veličine čestitke, čestitku preklopite ili preko latica zalijepite prozirnu foliju. Osim latica na čestitki može biti i prešano cvijeće, ljekovito bilje ili zrnca nekih sjemenki. Ne zaboravite na žuto i ljubičasto – boje uskrsnog doba.

uskrs_clip_image007

izradila Martina Kovač

Vjerovanje u jaje kao izvor života stari je običaj, poznat u mnogim religijama svijeta. Osobita važnost pridaje se obojenim jajima koja su prema narodnom vjerovanju izvor snage i postanka, ali i sredstvo zaštite od zlih bića, duhova i svake druge nesreće. Bojanje i oslikavanje kuhanih ili ispuhanih jaja bit će velik i važan događaj u obitelji i dječjoj skupini i bit će uvod u uskrsno ozračje. Mogućnosti bojanja i ukrašavanja jaja su bezbrojne. Neki od tradicionalnih načina su:

  • kuhanje jaja u vodi s listićima peršina, špinata ili koprive (zeleno jaje), s ciklom (crvenkasto jaje), s ljuskama luka (smeđe-crveno jaje),
  • struganje iglom, čavlićem ili nekim drugim oštrim predmetom već obojenog jajeta,
  • kapanje voska (učinkovit je samo pravi pčelinji vosak jer se parafin topi u vrućoj boji),
  • ukrašavanje slamom, vunom i sl.

Stalke za pisanice možete izraditi u obliku koke od kartonskih kutija u kojima kupujete jaja. Ako ne možete ostvariti posjet mjestu gdje životinje žive u svom prirodnom okruženju pronađite način da djetetu donesete pitomoga bijelog zeca ili piliće.

Izrađivati gnijezda u kojima se igraju ptičice, u kojima koka nese jaja možete:

  • oblikujući ih od gline,
  • od smjese za dizano tijesto,
  • od kudjelje.

 Svetkovni stol koji ćete postaviti u nekom zasebnom dijelu sobe možete ukrasiti gnijezdima koja ste oblikovali, oslikanim «kokicama», zečićima i pilićima od kudjelje i sl.


Još malo običaja… 

Tijekom uskrsnih dana roditelji su djecu darivali posebno za tu priliku ukrašenim jajima – pisanicama, pri čemu su ih znali sakriti (po kući, vrtu, okolišu) i pustiti djecu da ih traže govoreći im da je jaje donio zeko.

Djeca su vrlo često dobivenim jajima izvodila običaj «tucanja», i pojedinac čije je jaje pri tom na vrhu puklo morao ga je dati suparniku.

U Hrvatskom zagorju u noći na sam Uskrs dječaci su uz prisustvo djevojčica, te pomoć odraslih palili Vuzmenice. Vatra koja se je palila na brdu u mraku najavljivala je Uskrs i branila od seoskih vještica koje su gubile moć.

Na uskršnje jutro ide se na misu i nosi se hrana na blagoslov. U košaricu se stavlja onoliko jaja koliko ima članova obitelji, malo šunke, luk, malo soli, hrena, kruha, i komadić pogače. Običaj je da se ostaci blagoslovljene hrane i ljuske od jaja ne bacaju u smeće, nego se zakapaju ili spale.

uskrs_clip_image009

pripremila Martina Kovač

Sedam dana nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju, u Međimurju su pojedine djevojčice provodile posestrimstvo, a dječaci pobratimstvo kucajući se međusobno pisanicama, govoreći:

Sestra nevesta,

Za naveke sestra.

Od nedelje do nedelje.

Brat, brat,

Za naveke brat.

Od nedelje do nedelje

Uskrsno doba završava na blagdan Duhova. Na taj se dan sklanjaju uskrsni ukrasi.


Velike, zajedničke uskršnje radionice odvijale su se 3. i 4. travnja 2007. Kolegica Martina Kovač, voditeljica folklora, pripremila je nastup Cicibanovih folkloraša u suradnji s odgajateljicom Ivanom Filipan (glazbena pratnja). Radionicama su se u velikom broju odazvali djeca i roditelji pa je Uskrs dočekan u vedrom ozračju.

Detalji s uskršnjih radionica

Kliknite na tipke '<' ili '>' (tipke lijevo i desno) za pregled slika.

Običaji uskršnjeg doba

« 1 od 5 »

Roditelji su napisali:

„Pravo oduševljenje za roditelje, lijepo od vas što naše anđelke učite svemu dobrom, starim hrvatskim običajima i sl. Svaka čast!"

„Ugodno druženje djece i roditelja! Klinci uživaju kada su i mame i tate s njima u njihovom „radnom" prostoru."

„Jako lijepo druženje roditelja, djece i naravno, sve naše drage tete. Uvijek ćemo se rado odazvati jer nas veseli zajedničko druženje."

obitelj Matanović