ČLANAK PRIPREMILA: 
Odgajateljica Martina Modrić 
Objavljeno u časopisu Moje dijete, siječanj 2006.

Suradnja vrtića i obitelji od presudne je uloge za dobrobit djeteta. Dijete mora vidjeti da odgajatelji i roditelji dijele zajedničko vrijeme i poštuju zajednički dogovorene odgojne strategije kako bi se ono osjećalo sigurno i prihvaćeno i u jednom i u drugom okružju. Upravo zbog tog razloga u vrtićima se često provode različite radionice. Radionice, osim edukacijsko-komunikativnog karaktera mogu biti i kreativne. Najbolje je kad takve kreativne radionice podrazumijevaju zajednički rad djece, roditelja i odgajatelja.Predlažemo vam izradu lutaka za scenski izraz djeteta. Osim radno-praktičnog dijela ovakve aktivnosti, dijete će profitirati i u tjelesnom i psihomotornom razvojnom području baratajući i istražujući različite materijale od kojih će s lutke izrađivati (pedagoško neoblikovani materijal). U takvom druženju dijete će stjecati sigurnost i povjerenje u odgajatelje, a vježbat će i neke društvene vještine družeći se s drugom djecom i roditeljima.

Ljubav prema scenskoj lutki potrebno je razvijati od najmlađih dana. Dijete mlađe predškolske dobi u igri lutkom više je usmjereno na njena fizička svojstva – opipava je, trese, prevrće, manipulira njome. Kako govorne mogućnosti nisu do kraja razvijene i misao je brža od njih dijete se služi čitavim tijelom kako bi se izrazilo. Kod djeteta starije predškolske dobi motorička aktivnost se smanjuje te se dijete u igri lutkom sve više izražava govorom, npr. imenuje neke radnje koje lutka izvodi. Djeca kroz igru scenskom lutkom projiciraju vlastite osjećaje te neke svoje skrivene probleme jer uz pomoć lutke neposrednije od ostalih igračaka djeca mogu bolje izraziti osnovne vrste emocija. Dobrobiti dječje igre scenskom lutkom su i razvijanje verbalne i neverbalne komunikacije, kreativnosti, mašte i uživljavanja u tuđe uloge ili situacije.


NAPOMENA: fotografije su nastale na radionici jaslične grupe u Dječjem vrtiću Ciciban, Bjelovar
1

LUTKE NA ŠTAPU
Potreban materijal: drvena kuhača, ostaci tkanina, ljepilo, vuna, flomasteri.Koristeći se navedenim materijalima kreirajte lutku od drvene kuhače i animirajte je zajedno s djetetom

2

3

4


LUTKA NA ŠTAPU – SNJEGOVIĆ
Potreban materijal: dvije kuglice stiropora, drveni štapić za ražnjiće, pištolj sa silikonskim ljepilom, različite perlice, ostaci tkanine, papira itd. (opasna sredstava za rad koristit će odrasli)

Osim snjegovića, možete izraditi i različite druge likove, prepustite se dječjoj mašti i vođenju.

5

6

Za lutku snjegović možete izraditi sitnije detalje koji će obogatiti vašu kreaciju. 

7

8

9

10


LUTKE ZIJEVALICE
Potreban materijal: pamučna ili vunena čarapa, ostaci tkanine, igla, konac, škare, perlice itd.

11

12


Završeni radovi

13

14