Gordana Marta Matunci: Simbolika jabuke

J A B U K A

jabuka

tekst je pripremila Gordana Marta Matunci

povodom gostovanja na radionici u Dječjem vrtiću Ciciban  za Svjetski dan jabuka

Vrsta je plemenite i zdrave voćke – malus – okrugla oblika koji ima mnogo podvrsta i sorata iz porodice ruža – rosaceae. Imaju različite – rana i kasna sazrijevanja. Jabuke uspijevaju na svježijem podneblju. Trebaju dosta vlage, a osobito u vrijeme cvatnje. U našoj domovini uspijevaju osobito dobro u kontinentalnom – zelenom dijelu Hrvatske. Jabuka nije osobita izbirljiva o vrsti tla, samo ako nije suviše podvodno. Čest je i divan ukras naših vrtova, dvorišta i voćnjaka. Prema vremenu sazrijevanja razlikujemo rane – ljetne, jesenske i zimske – kasne jabuke.

Prekrasni nazivi govore o značenju i vrijednosti te začudne voćke. Evo nekih od njih: petrovača, medunika, crljenika, zelenika, bjeličnik, zlatna parmenka, pogačarka, božićnica, krastača, ječmenka, kotačnica, tanjurača, požežanka, funta, groser, kardinal, ružica, carevka, ananas, jonatan, kanada, bobovec,…

JABUKOM se naziva okrugli dio balčaka mača i kundaka kubure, kraljevski znak vlasti, Adamovu jabučicu imaju muškarci u grlu. Jabuka može biti razlog smutnji i svađi – razdoru. Zelena jabuka označava nezrelost, a rumena – crvena zdravlje, ljepotu i mladost. Kao božićnica je vrijedan dar za Božić, dar djeci z zdravlje. Jabuke se blagoslivljaju za sv. Blaža za zdravlje grla, a daruju je mladići djevojkama, u njih se zaticao zaručnički prsten i novac – zlatnik kao zalog sreće i vjernost. Jabuka je, uz dunju, bila omiljeni ukras na ormarima naših baka.

Od jabuka se peče savijača – gibanica – jabučari – štrudli – mazanica, pita, torte, džemovi i pekmezi, rakija, sprema se jabukovača – sok i vino – jabučnica, kuhaju kompoti – "jabukove juve", suše se i spremaju u podrume, trapove, pljevnjake i hladnjače.

Jabukovina je drvo za građu i namještaj. Jabučnjak je voćnjak zasađen jabukama, a jabučar je kukac koji zalazi u pupoljak jabukova cvijeta i tako uništava plod, čini ga crvljivim. Krupan paradajz – rajčica naziva se jabučar.

jabucar

JABUKA ima veliko i jako simboličko značenje u svim vremenima i kulturama. Ona prikazuje plodnost, spoznaju dobra i zla, plod je to Stabla života koje podaruje besmrtnost, ali može uzrokovati i pad, razdor i slobodu razumijevanja. Zlatna je jabuka simbol besmrtnosti, a u alkemiji sumpora. Oblikom kugle označava ljudske želje i zadovoljstvo u njima, ali i mužnost opredljeljenja koje će ga čuvati od pretjeranog zavođenja na materijalistički život.

U središtu, srcu jabuke je začudan pentagram, pet krakova sjemenki koje je čine plodom spoznaje i slobode. Pet je broj središta, ravnoteže i sklada, ali i broj spajanja nebeskog i zemaljskog principa i čocjeka koji raširenih ruku i nogu predstavlja univerzum, red i savršenost božanstva i božanske volje. Čovjek ima pet osjetila.

Jabuka je plod koji održava mladost, obnovu i trajnu svježinu. Jabuku dobiva djevojka kao znak zaruka – vjere, vjeridbe i sigurnosti trajne veze. Uz to su uvijek išli prsten i kolač, ali i rakija i rukovanje uz poljubac jer se tako momak i momka – djevojka zaruče, prstenuju, vjere. Djevojka može stati vjerena i više godina, ali se može i razvjeriti, raskinuti zaruke i ponovno se zaručiti s drugim momkom. Jabuku rado razmjenjuju momak i djevojka. Znak je to njihove tajne i trajne naklonosti. Jabuku daju iz ruke u ruku, umotanu u rupčić ili skrivenu pod oplećak ili pod podvezicu – "štumpantlin". Djeci se daje za zdravlje i prijenos magične ljepote i rumenila. Znak je odanosti i ljubavi i želje za dugovječnošću.

Čudotvorna je to hrana i lijek Naribana i ostavljena da malo potamni, liječi proljev, a kuhana s dodatkom šećera služi za čišćenje. Osobita je poslastica, ali i lijek protiv temperature ispečena s korom u rolu.  Stari recept naših baka govori o finom kolaču od jabuka: tepsija se namaže mašću (u današnje doba može i uljem), obilato se posuje prezlima, a jabuke se ogule i narežu na komade srednje veličine. Tako narazane jabuke preliju se "glajgevihtom" – smjesom od 4 jaja, 25 dkg šećera, 25 dkg brašna i 1 prašak za pecivo (nekada su žene koristile i sodu bikarbonu), 2,5 dcl rastopljene masti (ulja ili neke druge masnoće poput margarina ili maslaca) te 2,5 dcl mlijeka. Pečeni kolač reže se na kocke ili čašom u obliku mjeseca i posuje se "štaub" šećerom. Jabučni ocat otklanja masnoću iz krvi, a razrijeđen vodom krijepi umorne težake na polju. Svježa ili osušena i skuhana je hrana za posne dane. U dugim i hladnim zimskim danima je okrijepa i sjećanje na toplo ljeto i jesen, kao i nada u ponovni dolazak lijepog i toplog vremena nakon sumornih i tužnih zimskih dana.

U Bibliji jabuka ima važno mjesto. Najpoznatije je ono koje govori o jabuci u rajskom vrtu – Edenu. Stablo je jabuke raslo u središtu raja zemaljskoga. Prvim je ljudima, Adamu – čovjeku načinjenom od zemlje, zemljaninu i Evi – majci života, Bog Stvoritelj udahnuo besmrtnu dušu i podario sve blagodati raja. Nisu smjeli jesti samo voće – jabuke s tog jedinog stabla u sredini vrta. Bilo je to stablo spoznaje dobra i zla. Čovjek, stvoren od Boga, načinjen od zemlje, mora znati i poštivati svoje mogućnosti i poštivati zapovijedi Stvoritelja. Zmija – đavao, vrag – čovjekov neprijatelj od početka, protivnik čovjeka i Božjeg nauma, nagovori Evu na neposluh Bogu. Kušajući plodove rajske jabuke postat će besmrtni i bit će kao Bog. Tako je grijeh postao pratitelj i žalost čovjeka i čovječanstva – istočni grijeh. Čovjek i žena će se trudom i mukom hraniti od zemlje i u muci rađati svoju djecu. Slikovit je to prikaz grijeha prvih ljudi, Knjigom postanka upozoreni sumo na svoju bogolikost i mogućnost odabiranja vlastitog puta i izbavljenja po smrti, uskrsnuću i ponovnom dolasku Božjeg sina Isusa Krista. U Pjesmi nad pjesmama spominje se stablo jabuke. Zaručnik budi zaručnicu pod jabukom gdje ju je mati rodila i gdje ju je na svijet dala njena roditeljka. Jabuka tako označava i daje pečat ljubavi koja je jaka kao smrt čiji žar ne mogu ugasiti mnoge vode niti potopiti rijeke.

Naše narodne – pučke pjesme, aa i mnoge pjesničke tvorevine pjevaju o jabuci. Osobito su česte u svatovskim pjesmama kao i onima koje govore o djevojci i mladiću i o njihovoj ljubavi i vezi. Svadbeni govori pri ispraćaju djevojke – mlade, ali i dočeku u novom domu pjevaju / govore o: jabuci, ptici, srni, golubici, košuti, labudici, ružici, sokolici… Evo jedne prelijepe svatovske pjesme iz naše Bilogore:

b nošnja

Izrasla je crljenika jabuka.

To ne bila crljenika jabuka,

već to bila podr prstenom djevojka.

Tu dolazi neženjeni delija,

i ubere crljeniku jabuku,

i poljubi pod prstnom djevojku.

 

U poznatim bilogorskim pripjevcima se pripjevava:

Mena mama jabukama rani,

da joj budem ljepša nego lani.

Sve curice nafarbana lica,

moje nije, pa je rumenije.

Severinski, ćurlovači, jasenički i trošćanski drmeš pjeva:

Tri jabuke, tri dunje,

na ormaru trunule,

trunule su stajajući,

dragog čekajući.

Učeći djecu, učili smo i mi roditelji i učitelji, ali i radosno pjevali i šalili se – igrali se na školskom dvorištu uz pjesmicu:

Jabučice crvena

na visokoj grani,

čuj me, čuj me jabuko:

daj na zemlju pani!

Ti visoko, mala ja,

zar to nije šala,

a da puhne vjetrić blag

ti bi dolje pala!

Želite li doznati hoćete li biti zdravi i živi iduće godine, bacite lijepu crvenu jabuku na Božić u svoj zdenac – bunar. Zagrabite škafom ili kantom na Novu godinu – izvadite je i pojedite. Ako je jabuka zdrava i čitava, bit ćete i vi zdravi i čili cijele iduće godine.  

Potražimo i često blagujmo taj zagonetni plod zdravlja, mladosti i svježine, zasadimo i uzgojimo naše starinske vrste. Obnavljajući starinske običaje i navade nizanjem osušenih listića jabuke na končić kojima možemo obgrliti sovju djecu mirisnim i slatkim vjenčićem – strukom oko vrata. Bit će to zajednički rad članova obitelji i veza s našim starima, ali i zdrava domaća grikalica.

Gordana Marta Matunci