Suradnja Dječjeg vrtića Ciciban i Fotokluba Bjelovar

fotoklub

Fotoklub Bjelovar okuplja mlade Bjelovarce koji su skloni umjetničkom izričaju – fotografiji.

Klub je osnovala Zlata Medak koja je danas njegova predsjednica. Zlata Medak je također voditeljica programa za mlade pri Hrvatskom fotosavezu. Ističemo postignuća članova kluba kako u zemlji tako i u inozemstvu. Dječji vrtić Ciciban već duži niz godina uspješno surađuje s Fotoklubom Bjelovar.

fotoklub1

Iz suradnje Fotokluba Bjelovar i Dječjeg vrtića Ciciban „rodio" se eksperimentalni program za djecu predškolske dobi koji je dobio izvrsne kritike krovnog udruženja – Hrvatskog fotosaveza.

fotoklub2

Projekt je zamišljen i realiziran tako da uzima u obzir osnovne postavke integriranog predškolskog curriculuma, Programskog usmjerenja te osnove foto tehnike. Djeca su posjetila Fotoklub "Bjelovar" i upoznala se sa zanimanjem fotograf. Odlučili smo napraviti naše prve fotografije ALI BEZ FOTOAPARATA. Ušli smo u fotolaboratorij i svako dijete načinilo je svoj lumogram (posebna tehnika izrade fotografije bez fotoaparata). Kroz igru, djeca su naučila što je fotopapir, što su kemikalije, zašto mora biti mrak u laboratoriju i sl. Učili smo zabavljajući se, a to je najbolji i najučinkovitiji način učenja.
Djeca su bila vrlo ponosna na svoje uratke i zato smo odmah priredili našu malu izložbu u Fotoklubu "Bjelovar". Naš izložak prikazuje dječju igru, prikazuje priču stvaranja, mašte i ljepote postojanja u ovom našem šarenom svijetu punom izazova.

fotoklub3

Djeca postavljaju svoju izložbu

fotoklub4

Dječji uradak

Branka Biketa Caktaš, prof. pedagoginja
tajnica Fotokluba Bjelovar


Suradnja s Medicinskom školom Bjelovar

Suvremeni školski curriculum ima za cilj razumijevanje i zadovoljavanje intelektualnih, emocionalnih i socijalnih potreba učenika. Upravo se tome i teži u Medicinskoj školi Bjelovar. Profesorica pedagogije Branka Biketa Caktaš "osluhnula" je interese učenika trećeg razreda, smjer medicinska sestra/medicinski tehničar i prepoznala znatiželju za nastavno područje predškolske pedagogije. U sklopu nastavne cjeline obrađena su dječja prava kroz radionički tip nastave i realiziran je posjet Dječjem vrtiću CICIBAN iz Bjelovara koji je izabran zbog suvremenog pristupa predškolskoj praksi.
Učenicima i Neni Presečan, ravnateljici Medicinske škole dobrodošlicu je zaželjela ravnateljica vrtića Senka Marija Ivanušec i predala ih u ruke najboljim vodičima – djeci. Predškolci su bili izvanredni domaćini – svojim velikim prijateljima pokazali su čime se igraju u vrtiću i kako provode svoje vrijeme. Djeca su jednostavno povukla učenike u svoju igru Učenici su postavljali pitanja odgajateljicama, ali i djeci.
Tijekom prijašnjih godina suradnja se nastavljala i u Medicinskoj školi Bjelovar – ravnateljica vrtića Senka Marija Ivanušec, zajedno s odgajateljicama Anitom Grünhut i Ivanom Jurić, održale su otvoreni sat pedagogije na kojem se raspravljalo o medicinskom aspektu predškolskog odgoja i načinu rada u Dječjem vrtiću CICIBAN, a drugom prilikom na satu je gostovala odgajateljica Kristina Kunješić govoreći o hiperaktivnom djetetu predškolske dobi. Odgajateljice Martina Modrić i Andreja Akšić vodile su komunikacijske radionice za učenike.
Poznato je da je najefikasniji put učenja, učenje sudjelovanjem, odnosno činjenjem. Upravo su to proveli učenici u Medicinskoj školi, učili su kroz komunikaciju i igru o predškolskom djetetu. Ono što im je ostalo nakon posjeta neće pročitati u nekoj knjizi nego će vidjeti u ogledalu – veliki osmijeh.