Gledam svoj grad… Bjelovar

slikovnica posvećena 250-oj obljetnici grada Bjelovaraslikovnica1

autori: Anita Grunhut, Ivana Jurić (odgajteljice u DV Ciciban), Branka Biketa Caktaš, prof. (pedagoginja DV Ciciban) i ilustrator – Miroslav Brletić, prof.

lektorica: Dubravka Veseli, prof.

izdavač: DV Ciciban

 

Kako je nastala slikovnica Gledam svoj grad… Bjelovar!

slikovnica2

Projekt je specifičan oblik odgojno-obrazovnog rada, a cilj mu je dubinsko istraživanje neke teme koja je za djecu posebno interesantna i koja im može biti korisna u daljnjem životu (jer vrtić jest priprema za život). Rad na projektu kod djece razvija niz vještina i znanja na koje se opet nadovezuju ona ranije stečena ili nova. Djeca se uče surađivati, diskutirati o problemima i na kraju, rješavati ih. Pri radu na projektu njihova igra postaje konstruktivnija, bogatija, a različitim izražavanjem (likovnim, dramskim, glazbenim) pokazuju nama odraslima kako uče i kako je čudesan svijet djeteta.Projekt u ranom odgoju i obrazovanju postaje pravi način učenja ako su temu istraživanja i učenja inicirala sama djeca kao stoje bilo u slučaju projekta "Bjelovar".

slikovnica3Jednom prilikom, vraćajući se s izleta iz Zagreba, na ulasku u sam grad, jedna djevojčica je sretno uzviknula: "Ah, evo nas u Bjelovaru! A kako je nastao naš grad? Tko ga je sagradio? Tko mu je dao ime?". Ovaj pljusak pitanja pokrenuo je projekt i djeca su zajedno sa odgajateljicama počela istraživati. Djeca su diskutirala i davala svoja rješenja problema – na pitanje tko je sagradio grad dva dječaka spremno su odgovorila: "Majstori" i "Bog!".Istraživanje su sama djeca započela donoseći literaturu od kuće – monografije grada Bjelovara. Uslijedile su šetnje gradom i prerada doživljaja u vrtiću, ali i u obiteljima djece koja su sudjelovala na projektu. Zajedničkim radom djece i roditelja nastale su makete Bjelovara i pjesmice o gradu. Sam projekt trajao je više od godinu dana, a neka djeca koja su sudjelovala na projektu sada su prvoškolci.

slikovnica4Slikovnica GLEDAM SVOJ GRAD BJELOVAR kombinira povjesne činjenice u kutiću za odrasle s tekstom prihvatljivim djeci mlađe dobi. Slikovnica obrađuje područja i pitanja najvećeg interesa djece – kako je nastao grad, tko mu je dao ime, Terezijana, što je u gradu najljepše – korzo, knjižnica, muzej, park, paviljon, crkva Sv. Terezije Avilske, vojarna, fontana i Dom kulture.Slikovnica sadrži nekoliko desetaka dječjih crteža koje je Miroslav Brletić spretno i kreativno uklopio s fotografijama grada Bjelovara. Osim toga, kao dodatak slikovnici pojavljuje se igra temeljena na principu "Čovječe, ne ljuti se!". Igra je didaktički tako oblikovana da igrače vodi po gradu Bjelovaru s ciljem što boljeg upoznavanja grada.Ova slikovnica pokazuje kako djeca Bjelovara vide svoj grad, kako ga vole i kako razvijaju pripadnost jednoj većoj zajednici. Autori slikovnice nadaju se da će svaki gost našega grada vidjeti Bjelovar očima djeteta – iskreno, kreativno i s ljubavlju.

 

Slikovnica

VAŽNO: morate imati instaliran Flash Player. Ukoliko ga nemate, prikaz stranica slikovnice nalazi se niže na stranici.

Koristite  tipke '<' ili '>' (tipke lijevo i desno) za pregledavanje stranica ili listajte mišem.

Dvostruko kliknite na stranicu za povećanje.


Koristite  tipke '<' ili '>' (tipke lijevo i desno) za pregledavanje slika.

« 1 od 16 »