Postupci kod povišene tjelesne temperature

pripremila: Senka Ivanušec, ravnateljica DV Ciciban

TEMPERATURA

Visoka tjelesna temperatura ili vrućica se definira kao tjelesna temperatura iznad normalne razine, a nastaje kao rezultat promjene u termoregulacijskom centru u mozgu. Neki stručnjaci definiraju kao nespecifičnu reakciju organizma na štetne infekcijske agense.

POVIŠENA TJELESNA TEMPERATURA

Velik dio infekcija respiratornog trakta popraćen je visokom tjelesnom temperaturom. Povišena tjelesna temperatura je oblik obrambene reakcije organizma na virusne ili bakterijske infekcije.

Stoga razlikujemo:

Pod pazuhom

normalnu tjelesnu temperaturu

36°C – 37°C

povišenu tjelesnu temperaturu

37 °C – 38.5 °C

visoka tjelesna temperatura

38.5°C – 39°C

snižena tjelesna temperatura

niža od 36 °C

Postupak snižavanja tjelesne temperature primjenjujemo tek kada je temperatura veća od 37,5 do 38 C.


KAKO PRAVILNO MJERITI TJELESNU TEMPERATURU

Uobičajen način mjerenja tjelesne temperature kod starije djece je pod pazuhom (aksilarno). Toplomjer treba držati 5 minuta.

Mlađoj djeci jaslične dobi najbolje je mjeriti rektalno (u guzi). No, moramo imati u vidu ta takav način mjerenja povećava temperaturu za 1°C. U današnje vrijeme sve se više koriste digitalni toplomjeri koji ubrzaju proces mjerenje i zvučnim signalom signaliziraju temperaturu.


POSTUPCI SNIŽAVANJA TJELESNE TEMPERATURE

FIZIKALNI POSTUPAK – tuširanje mlakom vodom svakih 20 minuta, kupanje uz postepenorashlađivanje, oblozi od ustajale vode, prozračivanje prostorija, lagana pamučna odjeća, piti puno tekućine, smanjiti djetetovu fizičku aktivnost.

babybath

SREDSTVA KOJA SNIŽAVAJU TJELESNU TEMPERATURU, A UNOSE SE PUTEM USTA to su razni paracetamolci preparati, Lupocet, Plicet ili neki drugi preparati koje dijete može uzimati ( u dogovoru sa djetetovim pedijatrom.)

Kod iznimno visoke temperature mogu se koristiti i čepići koje stavljamo u debelo crijevo i oni se brže resorbiraju u organizmu djeteta.

Važno je odmah primijeniti postupak skidanja tjelesne temperature osobito, ako je dijete imalo febrilne konvulzije ili ako u obitelji postoje genetske predispozicije za to. U tom slučaju, dijete obavezno odvesti pedijatru.

Kontaktirajte sa svojim liječnikom o samom tijeku bolesti te o mogućnostima prenošenja na drugu djecu u grupi.


KAKO POMOĆI BOLESNOM DJETETU I SAČUVATI ZDRAVLJE ZDRAVOG DJETETA

U brizi za zdravlje djece značajnu ulogu ima okruženje u kojem dijete boravi. Najoptimalniji uvjeti u kojima bolesno dijete boravi su obiteljski uvjeti ili društvo najbližih (baka, djed,…) ili bliski rođaci. Dijete je u periodu bolesti vrlo osjetljivo, plačljivo i traži pažnju svojih najbližih. Stoga je jako važno da boravi u prostoji stalne i ujednačene temperature, da se ne izlaže vanjskim utjecajima te učestalim promjenama temperature. Poznato je da velik dio nedovoljno tretiranih bolesti dovodi do komplikacija i samog produženja trajanja bolesti.

FAMILY