Infekcije respiratornog trakta

pripremila Senka Ivanušec, ravnateljica

Respiratorne infekcije najčešće se javljaju u jesenskom i zimskom razdoblju.

Dijelimo ih na infekcije gornjih i donjih dišnih puteva, a mogu biti izazvane virusom ili bakterijom.

Prema području koje infekcija obuhvati dijelimo ih na:

  •  Infekcije gornjih dišnih puteva poznate su kao hunjavice, sinusitisi, upala tonzila (angine )i upale ždrijela, laringitisi i sl.
  •  Upale donjih dišnih puteva poznate su kao upale bronha, bronhitisi te u manjem postotku upale pluća ili pneumoniji bronhopneumonije.

Simptomi upalnih procesa na gornjim i donjim dišnim putevima su kihanje, kašljanje, promuklost, grlobolja, slaba prohodnost dišnih puteva, otežano disanje, a neke bolesti su popraćene i visokom tjelesnom temperaturom.

Liječenje

Sastoji se od simptomatske terapije – boravak u toploj prostoriji, piti puno tekućine, djetetu omogućiti prohodnost dišnih puteva, piti puno tekućine (čaj) te pratiti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura visoka valja primijeniti postupke za snižavanje visoke tjelesne temperature. Ukoliko je potrebno, pedijatar će prepisati antibiotik ili neki drugi odgovarajući lijek što će ovisiti da li se radi o virusu ili bakteriji.

babydrink

Svakako savjetujemo da dijete predškolske dobi pregleda pedijatar i odredi način liječenja te savjetuje koliko dijete mora ostati kod kuće.