ŠTO JE MED?

pripremila Senka Ivanušec, ravnateljica

Za med postaje različita tumačenja. Najveći broj ljudi ga smatra slatkom i ukusnom hranom.

To je sladak i gust viskozni proizvod, koji dolazi od nektara cvjetova.

CoolClips_wb028896

VRSTE MEDA

Vrste meda ovise o mnogim faktorima kao npr. o samim cvjetovima sa kojih se sakuplja, o godišnjem dobu, zdravstvenom statusu pčela.

Od mnogobrojnih vrsta u našim krajevima najpoznatije su:

MED AKACIJE- med je svjetlije boje i delikatnog okusa. Preporuča se za umirenje.

LIPOV MED- sakuplja se u jesenskim mjesecima, svijetle je boje i ugodnog okusa. Preporuča se svakodnevno, osobito kod bolesti dišnih puteva, poput upale grla.

MED OD KESTENA-sakuplja se od lipnja do kolovoza, smeđe je boje i blago gorkog okusa. Preporuča se za bolju cirkulaciju, za bolje funkcioniranje jetre, kod bolesti želuca i čireva na želucu.

MED OD KADULJE- ima snažno antiseptičko djelovanje i preporuča se kod upale dišnih puteva za iskašljavanje.

MED BAGREMA- lako je probavljiv, dobro ga je davati djeci što više, osobito kod upale dišnih puteva.

MED MASLAČKA-sakuplja se u proljeće, intenzivno je žute boje, koristi se kao diuretik i laksativ.

LIVADNI MED- prikupljen je od različitih cvjetova, preporuča se osobama sa niskim tlakom i djeci.

MED MOŽE BITI:

 Vrcani (dobiven centrifugiranjem)

 Topljeni (dobiven zagrijavanjem zdrobljenih saća)

 Muljani med

 Med u saći

MED u sebi sadrži oko 75% šećera ( glukoze i fruktoze), oko 5% složenih ugljikohidrata, manji udio proteina, raznih antiseptičkih sredstva, vitamina i minerala i aromatskih tvari.

KOLIKO KORISTIMO MED U DV CICIBAN?

U DV Cicibanu velika važnost se pridodaje prehrani. Jelovnik se planira tako da u njemubudu zastupljene sve namirnice koje zadovoljavaju dnevne potrebe predškolskog djeteta.

U samoj prehrani je zastupljen i med.

Djeca ga konzumiraju gotovo svakodnevno u čaju.

U prehrani koristimo uglavnom svjetliji med koji je po svom sastavu lakše probavljiv i prilagođen je jelovniku predškolskog djeteta.

Koristi se i kao ukusan namaz na kruh, u pripremi kolača i slatkih obroka.

JEDITE MED SVAKODNEVNO, JER ĆE ZNATNO POBOLJŠATI I UNAPRIJEDITI VAŠE ZDRAVLJE!