S prvim hladnijim zimskim danima počinju i „zimske poteškoće“, naročito u dječjoj populaciji. Tako djeca često pate od kašlja, hunjavice, grlobolje uz povišenu temperaturu, koji ako se ne izliječe, prelaze u kronične smetnje, najčešće upale uha i bronhitis.

Valja razlikovati prehladu i gripu, odnosno virusne i bakterijske infekcije kako bi se pravilno i na vrijeme postupilo. Prehlada i gripa prenose se kapljičnim putem (kihanjem/kašljanjem). Važno je znati da kod gripe i prehlade ANTIBIOTICI NE POMAŽU jer oni djeluju samo protiv bakterija, a uzročnici su VIRUSI. I dok se lakše prehlade uspješno liječe „kod kuće“, u slučaju gripe, liječenje DJECE valja povjeriti liječniku, jer virus gripe izrazito slabi imunološki sustav pa je moguć razvoj sekundarnih, bakterijskih infekcija kao što je upala pluća, a tada je neizbježna antibiotska terapija.

S obzirom da se gripa i prehlada najbolje liječi PREVENCIJOM , prije svega treba poraditi na jačanju djetetova imuniteta. Izrazito je važna uravnotežena i zdrava prehrana. Često je nemoguće djeci ponuditi ukusnu i u isto vrijeme zdravu hranu, osobito kod djece koja takve namirnice jednostavno ne vole. Iz tog razloga, preporučuje se redovitoj prehrani djece dodati određene proizvode koji su bogati vitaminima i mineralima. Danas postoji velik izbor takvih preparata ( multivitaminski pripravci, C-vitamin, med, propolis, matična mliječ…), a za pravilan odabir dobro je porazgovarati s ljekarnikom koji će vam u tome pomoći. U posljednje vrijeme često se govori o probioticima kao „dobrim stanarima naših crijeva“ koji podupiru imunološki sustav. Oni sprječavaju kolonizaciju patogenih bakterija i na taj nas način štite. Nalazimo ih u različitim probiotičkim jogurtima ili ako ih djeca ne vole , u obliku kapsula, praha i kapi u ljekarnama.

Za virusne infekcije nema posebnog lijeka. Liječe se simptomi i primjenjuju se opće higijenske mjere kako bi spriječili širenje infekcije. Djecu valja poticati da češće peru ruke te da se jednokratne maramice bacaju neposredno nakon upotrebe. Treba piti dosta tekućine, po mogućnosti čaja bijelog/crnog sljeza, bazge i lipe koji imaju ugodan i blag okus, temperaturu snižavati paracetamolom (u prikladnim oblicima i dozi), hladnim oblozima i kupkom. Temperaturu valja snižavati tek kad ona prerasta 38°C jer je blago povišena temperatura naš obrambeni mehanizam. Naime virusi prehlade „vole“ hladniji okoliš, a povišena tjelesna temperatura stvara „neprijateljski okoliš“ za viruse i tako pomaže neposredno u obrani. Začepljen nos je isto tako prirodna obrana organizma kojom se on brani od napada virusa, ali s obzirom da otežava disanje, potrebno je svakodnevno ispirati nos fiziološkom otopinom 3-4 puta. Izrazito je važna pravilna primjena kapi za nos odnosno sprejeva. Prije svega, potrebno je dobro ispuhati nos. Kapi se ukapavaju u ležećem položaju, s blago zabačenom glavom unatrag, a sprej se koristi u stojećem/sjedećem položaju s glavom pognutom prema naprijed. Treba biti oprezan s pripravcima koji oštećuju sluznicu nosa jer će se tada i prehlada teže izliječiti. Važno je i osigurati odgovarajuću vlažnost zraka u prostorijama gdje djeca borave jer je isušena sluznica podložnija upalama. Svakako pomaže i utrljavanje balzama eukaliptusa u područje prsa i leđa.

KAŠALJ

Treba razlikovati suhi kašalj od produktivnog kašlja te znati da svaki kašalj nije nužno i loš. Kod produktivnog kašlja tijelo izbacuje suvišni sekret koji smeta dišnom sustavu i trebalo bi dopustiti da ide svojim tokom. Postoje različiti pripravci koji ne samo da potiču iskašljavanje već i razrjeđuju sluz tako da dijete lakše i prije iskašlja suvišan sekret. S druge strane, suhi kašalj iscrpljuje dijete, onemogućava miran san, može uzrokovati bolove u prsnom košu (zbog napinjanja međurebrenih mišića) . U osnovi je ne koristan jer ne postoji sekret koji treba iskašljati i treba ga smiriti. Kod suhog kašlja dobro je koristiti korijen bijelog sljeza jer je prepun sluzi koja ublažava upalu sluznice. Priprema se tako da se prelije mlakom ili hladnom vodom i ostavi stajati sat do dva. (NE KUHATI!). Takvog ga je dovoljno blago zagrijati i dodati žličicu meda te piti 3 puta dnevno. Med djeluje na način da uništava bakterije, oblaže sluznicu grla i ublažava nadražaj. Slatkoća u medu izaziva pojačano lučenje sline, što također umanjuje napetost suhog kašlja. Naime, svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je med na listu potencijalno dobrih lijekova za djecu (ALI NE I ZA BEBE-infantilni botulizam) kad su u pitanju infekcije gornjih dišnih puteva. Tako med ponekad ima više efekta na smirivanje kašlja od dekstrometorfana (nalazi se u sirupima) kod djece, a osobito ako se med uzme pola sata prije spavanja (dovoljna je 1 mala žličica).

Valja znati da će se prehlada javljati sve dok imunološki sustav djeteta ne stvori dovoljno antitijela da se izbori, a to znači da je vrijeme, pažnja i briga naš najjači saveznik u toj borbi.

Marina Pečar Prihić, mr.pharm.